SON DUYURULAR
Sadece Umut Köprüsü / Umut Köprüsü DerneÄŸi'nin kurucu üyeleri olarak deÄŸil, aynı zamanda savunmasız ve maÄŸdur kiÅŸileri desteklemeye gönül veren bireyler olarak, görünüÅŸte basit bazı soruların bile kolay cevapları olmadığını kabul ediyoruz. ‘’Ne yapabilirim?’’, ‘’Nasıl yardımcı olabilirim?’’, ‘’Yoksullara, savunmasız kiÅŸilere ya da maÄŸdurlara doÄŸrudan yardım etmeli miyim yoksa zaten yardım organize eden kurumlara katkıda mı bulunmalıyım’’, ‘’Yardım saÄŸlayan bir organizasyona katkıda bulunursam, katkımın ne kadarı gerçekten ihtiyaç duyanlara ulaÅŸacaktır?’’ ‘’Yaptığım bağışın, seçtiÄŸim yardım kuruluÅŸuyla yakın temasları ve baÄŸlantıları olan gruplara deÄŸil, en acil ihtiyacı olanlara iletileceÄŸinden nasıl emin olabilirim?’’.
Yukarıda bahsedilen sorular ve muhtemelen pek çok benzer soru, bir doÄŸal afet, kıtlık, yeni bir pandemi, askeri bir çatışma, bir iç savaÅŸ ve kısaca dünyamızdaki savunmasız bireylerin maÄŸduriyetini daha da artıran bir trajik haberi öÄŸrendiÄŸimiz veya duyduÄŸumuz zaman aklımıza geliyor. Birçok durumda, ihtiyaç sahibi kiÅŸilere doÄŸrudan ulaÅŸma ve yardım etme konumunda olmadığımızdan, hayırsever bireyler ile ihtiyaç sahibi kiÅŸiler arasında bir köprü görevi gören kurumları, kuruluÅŸları ve hayır kurumlarını aramaya ve araÅŸtırmaya baÅŸlıyoruz.
ÇoÄŸu hayır kurumu hiçbir ÅŸüpheye yer vermeyecek bir ÅŸekilde iyi niyet içinde hareket etmesine raÄŸmen, hayır kurumları arasında etkinlik, kurtuluÅŸ kapasiteleri ve bölümler arası sinerji açısından kaçınılmaz farklılıklar bulunmaktadır. BaÅŸka bir deyiÅŸle, bu hayır kurumlarının çoÄŸunluÄŸunun kurumsal iyi niyeti her zaman hayır kurumu ile muhtaç insanlar arasında otomatik olarak bir köprü görevi görmek için yeterli olmamaktadır. Bazı çokuluslu yardım kuruluÅŸlarında, iç iletiÅŸim ve koordinasyonun aşırı yavaÅŸ ve verimsiz hale gelmesi nedeniyle en acil ihtiyaç sahipleri bile söz konusu yardım fiziksel olarak kuruma ulaÅŸtıktan sonra haftalarca beklemek durumunda kalabilmektedir. Dolayısıyla hayırsever bir kiÅŸinin belirli bir maÄŸdur veya korunmasız birey grubuna katkıda bulunmaya karar verdiÄŸinde hangi hayır kurumunu seçeceÄŸi konusunda kapsamlı bir deÄŸerlendirme yapması kaçınılmaz olmaktadır.
Umut Köprüsü / Umut Köprüsü DerneÄŸi, kendisini kâr amacı gütmeyen bir yardım kuruluÅŸu olarak tanımlasa da kendisine bağış ve yardım toplama konusunda rekabetçi bir yaklaşımdan uzak durmakta, ayrıca yardım önceliÄŸinin kimlere ait olduÄŸu konusunda bir yargıda bulunmaktan da imtina etmektedir. Kendini dernek olarak savunmasız ve dezavantajlı grupları desteklemeye doÄŸrudan desteklemeyi kutsal bir görev olarak benimsemiÅŸ olmakla birlikte derneÄŸimiz “kimin en zor durumda” olduÄŸunu tanımlamak için 'uzman' olduÄŸunu iddia etmez. Yine aynı baÄŸlamda, 'Umut Köprüsü', yardım kuruluÅŸlarının hedefleri, örgütsel verimlilikleri ve ihtiyaç sahiplerine pratik ulaÅŸmaları açısından 'en iyi' oldukları konusunda bir 'otorite' olduÄŸu algısını yaratmayı etik bulmamaktadır. Aksine, 'Umut Köprüsü' hayır kurumları arasındaki iyi niyet çabalarını koordine etmek ve güç birliÄŸi oluÅŸturulmasına katkıda bulunmak için bu kurumlar arasında da bir köprü hizmet etmeyi amaçlamaktadır. ‘Umut Köprüsü’ klasik anlamda kurumsal 'iyi niyet' kavramının mevcut olduÄŸunu gördüÄŸü sürece önde gelen tüm ulusal ve uluslararası hayır kurumlarının faaliyetlerini izlemek, deÄŸerlendirmek, ve bunlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak için azami gayreti gösterecektir.